
Genel Çevre Bilinci Eğitimi
Hepimizin de bildiği gibi son yıllarda dünyanın çeşitli yerlerinde sel baskınları, aşırı kuraklık, şiddetli rüzgârlar ve öldürücü yaz sıcakları gibi doğal afetler görülmekte ve sayılarla ifade edilemeyecek kadar mal ve can kaybı oluşmaktadır. Bunlar insanlığın karşılaştığı sürpriz gelişmeler değildir. Bunlar, yıllardan beri bilim adamlarınca dile getirilen fakat daha çok refah ve kazanma hırsıyla kulak ardı edilen acı gerçekle insanlığın yüzleşmesidir. Eğer çevrenin korunması konusundaki duyarsızlık böyle devam edecek olursa büyük bir olasılıkla insanlık daha birçok felaketle karşılaşacaktır. Tüm bunların temelinde saniyeleşme ile birlikte insanoğlunun doğayı yağmalaması, doğayı kendi çıkarları doğrultusunda acımasızca kullanması yatmaktadır. Bunun sonucunda da hem bizim yaşamımızı hem de gelecek nesillerin ve diğer canlıların yaşamlarını tehdit eden birçok çevre sorunu bize meydan okurcasına karşımızda durmaktadır.
Başlıca sorunlardan olan Hava, su, toprak kirliliği ve küresel ısınma iklim değişikliği konuları için çevre İzin ve Lisans belgesi almakla zorunlu olan işletmeler yılda bir olarak çalışan personellerine çevre danışmanlık firmasında çalışan çevre görevlileri tarafından eğitim verilmesi zorunludur.
ATIK YÖNETİMİ (ATIKLARIN KAYNAĞINDA AYRIŞTIRILMASI) EĞİTİMİ
Başlıca sorunlarımızdan olan bir diğer kirlilik türü ise çöpler olarak adlandırdığımız atıklar ve bu atıklar dünyada ülkemizde insan nüfusu arttıkça doğrudan artmakta olup, Her atıkların Atık Yönetimi Yönetmeliği kapsamında ayrı ayrı kodlar halinde sunulmuş ve bu atıkların kodlarına göre ayrıştırılması gerekmektedir. Bu düzeyde atıklarımız Uluslararası Atık yönetim piramidi hiyerarşisine uyulur.
ÇEVRE MEVZUATI ve ÇEVRESEL YAPTIRIMLAR EĞİTİMİ
Çevreye zarar veren fiillerden doğan zararlara ilgili olarak tazminat yaptırımı ya da cezai yaptırım uygulanması çevreyi korumak için uygulanan önemli yaptırımlar olmakla birlikte, idari yaptırımların çevrenin korunması açısından önemi yadsınamaz. Zira; idari yaptırımlar çevrenin korunması açısından önemli ilkelerinden biri olan önleme ilkesi ile doğrudan bağlantılıdır. Bu çalışmada, çevre hukukunda yer alan idari yaptırımlar, çevre hukukuna hakim ilkeler ışığında incelenmiş ve bu suretle, çevrenin korunmasında idari yaptırımların önemi vurgulanmaya çalışılmıştır. Bu idari yaptırımların çevre kanununca çevre boyutunda önemli yüksek meblağlara denk gelmesi ve bu cezaların işlenmemesi için gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Bu yaptırımlara örnek olarak verilen bazı güncel yaptırımlar şunlardır.
- Yere çöp atmanın cezası 351 lira
- Egzoz emisyon ölçümü yaptırmayanlara verilen ceza 1895 lira
- Hava Kirliliğine sebep olan işletmelere verilen ceza 88 bin 499 lira
- Konutlarda vatandaşın sebep olduğu gürültü kirliliğine yönelik uygulanan ceza 1461 lira, iş yeri ve atölyede gürültü kirliliğine sebep olanlara verilen ceza 14bin 740 lira
- Uygun olmayan yere moloz dökmenin cezası 1450 / 58.351 liradan başlıyor.
Bu örnekler çevre kirliliği boyutunun dünya ve ülkemizde ne kadar önemli rol aldığını kanıtlar niteliktedir.
- Organizasyon
- Bildirimler
- Acil müdahale planının aktive edilmesi
- Atık yönetimi
- İş sağlığı ve güvenliği
- Halkla ilişkiler
- Kirlilik izleme programları
- Harici acil durum planlarına entegrasyon Konularının detaylandırıldığı ve dikkatlice ele alındığı planlardır.